sábado, 6 de diciembre de 2008

Usabilitat vs. disseny


El disseny d'una pàgina web és una peça clau de la identitat de la marca, el cert és que els aspectes visuals i estétics influeixen en la confiança i la credibilitat que desprenen les webs. No obstant, és un gran error dissenyar un site només des de l'aspecte més visual, com si es tractés d'una peça gràfica més de la imatge corporativa.

Una web que resolgui els objectius de comunicació visual establerts pot ser, alhora, molt pobre en altres factors com per exemple, la facilitat d'ús, la facilitat en la recerca d'nformació, la velocitat de descàrrega d'arxius, el temps de càrrega de la pàgina o la legilibitat del contingut. I per molt ben dissenyada que estigui una pàgina web, l qualsevol d'aquests problemes poden influir en la percepció que l'usuari final té de la pròpia marca.

El cert és que si, com a usuaris, busquem informació i no la trobem o no aconseguim realitzar el que preteníem al entrar a la pàgina web, en algun moment ens cansarem d'intentar-ho i abandonarem la pàgina sense pensar-nos-ho massa. Així doncs, la qualitat del disseny no haurà servit per a res si la pàgina en si no resol els problemes més bàsics. 

El disseny com a disciplina pot aportar coneixements i experiències molt enriquidores per a la usabilitat i la accessibilitat, sobretot en temes de tipografia, legibilitat, ènfasis, espai, estil, composició, color i equilibri visual.

El disseny i la usabilitat poden i deuen complementar-se. Un bon disseny visual no exclou a la usabilitat sinó que l'afavoreix, de la mateixa manera que un alt grau en usabilitat contribueix a millorar la imatge de qualsevol entitat. 

En cap cas hem de pensar en reinventar un model de navegació pensant que el propi usuari s'adaptarà a la nostra web.

No hay comentarios: