domingo, 2 de noviembre de 2008

Prescriptors a Facebook

No hi ha cap dubte que les xarxes socials són el boom del moment. Sense anar més lluny, Facebook compta amb més de 55 milions de persones registrades i acumula moltes dades sobre els seus hàbits i preferències. Les xarxes socials han posat tota aquesta informació a disposició de les empreses amb l'estratègia d'anuncis socials (sistema de publicitat basat en la creació d'un perfil corporatiu i els socials Ads).

Amb un perfil corporatiu, les empreses poden relacionar-se amb els usuaris de Facebook com si fossin un individu més, així tots els moviments i opinions de les persones agregades com a "amics" queden registrats. No obstant, aquesta eina pot ser una arma de doble tall ja que les marques s'exposen per iniciativa pròpia a que es generin comentaris positius (aconseguint reconeixement de marca i predisposició a la compra) però també s'arrisquen a opinions negatives i, conseqüentment, danys en la seva reputació.

Però evidentment, no és un sistema que es pugui adaptar a totes les marques. Pots arribar-te a imaginar tenir entre els teus amics el perfil de marques com Sony, Coca-Cola o Levi's però ja costa més pensar en marques de detergents, supermercats o medicaments.

Els socials Ads en canvi, són uns missatges comercials que apareixeran al perfil dels usuaris gràcies a la col·laboració entre Facebook i diferents marques comercials. En cas que algú compri un bitllet d'avió o llogui una pel·lícula a través d'Internet (sempre que sigui en alguna de les empreses associades a Facebook) la notificació de la compra quedarà reflectida en el propi perfil i en el dels seus amics. Els socials Ads, doncs, comporten que els propis usuaris propaguin els missatges de les marques, a mode de boca-orella.

Però en tot això hi ha altres qüestions a tractar, ja que d'alguna manera Facebook ofereix la informació que contenen els perfils dels usuaris. Agregar el perfil d'una marca no només et converteix en prescriptor sinó que també exposes la teva informació personal a aquesta, com per exemple, els teus hàbits de compra que queden notificats a través de social Ads.

El fet és que la publicitat online es caracteritza per la segmentació, i xarxes socials com Facebook disposen d'informació necessària sobre els interessos i els hàbits de les audiències.

1 comentario:

loading dijo...

És cert qe el boom del facebook fa que el nostre perfil com usuari i les nostres preferències i gustos es mostrin de forma lliure. Però cerc que aquest domini de informació hauria de tenir un limit i que les empreses no puguessin fer-ne ús o, que el propi consumidor doni el vist-i-plau perquè utilitzin les seves dades personals. perquè sino .. fins a quin punt podràs fer ús de la nostra privacitat?